Followmy.tv Keeps track of your current tv shows. Discover new tv shows, discuss and share them with your friends.

Belga Sport - 5x05 Standard-Waterschei

In deze aflevering blikt Belga Sport samen met onder meer Eric Gerets, Arie Haan en Michel Preud’homme terug op de geruchtmakende omkoopaffaire van Standard en Waterschei in 1982.

‘Ik ben dertien uur onafgebroken ondervraagd door mensen die mij niet als een mens behandeld hebben’. In de nacht van 28 februari 1984 stort de wereld van Eric Gerets in. De aanvoerder van de Rode Duivels en rechtsachter van AC Milan heeft net in de rijkswachtkazerne van Halle bekend dat Standard de landstitel van 1982 gekocht heeft. Wat begon als een onderzoek naar financiële oplichting bij de grootste Belgische voetbalclubs is in geen tijd uitgemond in een opzienbarende affaire.

Gerets was in mei 1982 hét gezicht van Standard Luik. Geen voetballer waar de Luikse metaalarbeider zich meer mee kon identificeren dan de driftige Limburger. En, na enkele mindere seizoenen brak zowaar de zon weer door boven Sclessin. Onder leiding van Raymond Goethals en Arie Haan, twee strategen die elkaar bij Anderlecht hadden gevonden, stoomde Standard op naar de landstitel. De eerste in elf jaar. Toen op de slotdag Waterschei met 3-1 werd verslagen en het feest in Luik losbarstte, wees niets op een gearrangeerde wedstrijd. Meer zelfs, met de ontbolstering van Guy Vandersmissen, Jos Daerden, Michel Preud’homme en Gerard Plessers had Standard de toekomst voor zich.

Tot twee jaar later het team van de taaie onderzoeksrechter Guy Bellemans aantoont dat in de aanloop naar de beslissende wedstrijd de spelers van Waterschei ieder 30.000 frank hebben opgestreken om met twee doelpunten verschil te verliezen. De storm die vervolgens opsteekt, laat tot op vandaag diepe wonden na.

Belga Sport slaagde er als eerste televisieprogramma in een nauwgezette reconstructie te maken van de meest besproken omkoopaffaire uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Hoe groot was de invloed van Raymond Goethals en Arie Haan op Eric Gerets? Hoe fanatiek hebben de Standardspelers in de dagen voor de wedstrijd hun trai

Comments

No comments yet. Please login to be the first.
  • Awaiting 10 votes
  • Poor
  • Nothing special
  • Worth watching
  • Pretty cool
  • Awesome
  • Aired May 31, 2010
  • Episode 5x05
  • Show special No

Activity

Followers (45)